Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" este continuatoarea tradiţiilor Şcolii de Ofiţeri Tancuri, Înfiinţată la 1 noiembrie 1948.
De-a lungul timpului, unitatea a purtat diferite denumiri (1952 - Şcoala Militară de Tancuri, 1956 - Şcoala Militară de Ofiţeri Tancuri şi Auto, 1962 - Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri Tancuri şi Auto “Mihai Viteazul”, 1969 - Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Tancuri şi Auto “Mihai Viteazul”, 1987 - Şcoala Militară de Tancuri şi Auto “Mihai Viteazul”, 1990 - Şcoala Militară de Tancuri “Mihai Viteazul”, 1991 - Institutul Militar de Tancuri “Mihai Viteazul”, 1997 - Şcoala de Aplicaţie pentru Tancuri şi Auto “Mihai Viteazul”), păstrându-şi Însă, vreme de 57 ani, misiunea de bază, de a forma şi specializa cadrele militare din armele tancuri şi auto.
Începând cu 01.08.2005, instituţia Îşi schimbă denumirea În Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă “Mihai Viteazul”, având În subordine Centrul de Pregătire pentru Blindate, Centrul de Pregătire a Infanteriei “Constantin Brâncoveanu” şi Centrul de Pregătire Montană “Bucegi”.
La data de 1 septembrie 2008, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" se reorganizează, prin transformarea centrelor de pregătire existente În “Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto” şi “Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte”.
Continuând tradiţiile Şcolii de Ofiţeri de Tancuri, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" asigură În prezent instruirea tuturor categoriilor de personal din armele infanterie, vânători de munte, tancuri, cercetare, paraşutişti, operaţii speciale şi auto, În deplină concordanţă cu cerinţele euroatlantice.
Ca o recunoaştere a rezultate deosebite obţinute În procesul de formare, specializare şi perfecţionare a instruirii profesionale a personalului militar, precum şi a contribuţiei aduse la modernizarea Învăţământului militar românesc, Drapelul de luptă al unităţii, ce a fost Înmânat instituţiei la 30.12.1954, a fost decorat În două rânduri, cu “Ordinul Steaua Republicii cls. a II-a” (În baza Decretului Consiliului de Stat nr. 502 / 14.12.1972) şi “Ordinul Tudor Vladimirescu clasa a II-a” (În baza Decretului prezidenţial nr. 126 / 07.05.1997).
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre a conferit şcolii, la 23.04.2007, “Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre” .